12 Mart 2012 Pazartesi

Çocuk Beslenmesi Sayfa 78

                          Anne Sütü İle Beslenmenin Önemi

Anne sütünün temiz bir besin olması ve verilirken biberona gerek duyulmaması nedeniyle yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme riskinin az olduğunu aktaran Önal, anne sütünün daima hazır ve uygun ısıda olduğunu kaydetti. 

Önal, anne sütünün sindirimi kolay olduğundan dolayı bebekte ishal, kabızlık ve gaz sancılarının daha az görüleceğini bildirdi. 

Anne sütündeki demir ve kalsiyumun, bebeğin bağırsaklarında daha iyi emildiğini ve raşitizm ve anemi hastalıklarının daha az görüldüğünü ileten Önal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkileri sadece verildiği süreye kısıtlı değildir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin yaşamının ileri dönemlerinde büyümesi daha normal seyreder. Anne sütüyle beslenen çocuklarda ilerde şişmanlık, kalp damar hastalıkları daha az görülür zeka gelişimleri, anne sütü almayanlara göre daha iyidir. Konuşma problemleri daha az görülür. Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür. " 

Bebeklerin her istediklerinde ve istedikleri süre kadar emzirilmesini tavsiye eden Önal, annelerin, sütlerinin yeterli olduğunu, bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkmasından ve aylık kilo almasından anlayabileceklerini söyledi. 

İlk 6 ayda, anne sütünün yerine önerilebilecek tek ek besin maddesinin hazır mama olduğunu dile getiren Önal, mamanın bebeğe biberonla değil, kaşıkla verilmesini tavsiye etti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder