10 Aralık 2011 Cumartesi

Çocuk Beslenmesi Sayfa 45

                                     GEBELİKTE BESLENME 


Hamile Kadın Nasıl Beslenmeli?
* Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir düzenli tüketilmelidir.
*Su tüketimi on bardağın altına inmemelidir.
*Her gün bir adet yumurta veya bir porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen gösterilmelidir.
*Kurubaklagil, bulgur karışımı yemekleri, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık sık tüketilmelidir.
*Taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyva suları, ayran, bitki çayları, meyvanın kendisiyle yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Kilo kontrolü için meyvanın kendisi tercih edilmelidir.
*Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minarellerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde, alınan kilo kontrol edilerek tüketilmelidir.
*Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerle yeterli alınamıyan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
*Pekmez demir minerali içeriğine sahip bir besindir. Şeker yerine tatlı olarak tercih edilmeli, böylece kansızlığa karşı önlem alınmış olur.
*Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi(kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle birlikte çay, kahve içilmemeli, yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder